Foam

Henri Cartier-Bresson

23 Dec 2005 - 02 Apr 2006

A Retrospective - Henri Cartier-Bresson
23 december 2005 t/m 2 april 2006

Door velen wordt Cartier Bresson beschouwd als de belangrijkste fotograaf uit de twintigste eeuw. In 1931 begon hij, toen nog schilder, met fotograferen. In 1935 koos hij voorgoed de Leica, een kleinbeeldcamera waardoor hij snel en onopvallend kon fotograferen, wat toen als zeer vernieuwend werd beschouwd. Voor de oorlog werkte hij in Mexico en Oost-Europa aan zijn carrière en maakte hij fotoreportages over de Spaanse burgeroorlog. De fotograaf bracht de bevrijding van Parijs in 1944 uitvoerig in beeld. Na de oorlog bracht Cartier- Bresson vele jaren door in India, Birma, China, Indo-nesië en Tibet.

Hij richtte in 1947 samen met Robert Capa het foto-agentschap Magnum Photos op en was in 1954 de eerste westerse fotograaf die de Sovjet- Unie mocht bezoeken. Cartier Bresson stond bekend als de fotograaf van ‘het beslissende moment’. De tentoonstelling laat een overzicht zien van werk en leven van de fotograaf en zal daarnaast weergeven wat de fotograaf op die ‘beslissende momenten’ bewoog en wat hem beïnvloedde.

Tegelijk met de tentoonstelling in Foam zullen in Maison Descartes tekeningen en schilderijen van Henri Cartier-Bresson te zien zijn.

Photo: Henri Cartier-Bresson, New York, 1935 © Hoyningen-Huene
 

Tags: Robert Capa, Henri Cartier-Bresson