Juliètte Jongma

Karen Sargsyan

03 Mar - 07 Apr 2007

© Karen Sargsyan
Rehearsal, 2006
Photo print on canvas and installation
320 x 240 cm
KAREN SARGSYAN
"Rehearsal"

Galerie Juliètte Jongma opent met trots de eerste solotentoonstelling van de Armeense kunstenaar Karen Sargsyan (1973, Yerevan) in de galerie.
De installaties van Sargsyan zijn van papier en klei gemaakte figuren en objecten in overrompelende theatrale ensceneringen, soms in combinatie met fotografische reproducties. De uit papier geknipte figuren zijn opgebouwd uit rudimentaire cilindrische vormen, en hebben door middel van eenvoudige inkepingen hun ogen, neus en mond gekregen. De meeste figuren dragen attributen (zoals een veer, of een zweepje), waardoor de suggestie van imminente actie wordt gewekt.
Sargsyan speelt in zijn werk een complex spel waarin hij verwijzingen naar folklore, het carnivaleske en militarisme koppelt aan kunsthistorische referenties. De quasi-rommelige opstelling van de figuren in Rembrandts Nachtwacht wordt in herinnering gebracht, maar tegelijkertijd doen de maskerachtige gezichten sterk denken aan de manier waarop kubisten als Picasso driedimensionaliteit in het platte vlak trachtten te bewerkstelligen.
Het basale knip-en-plak handwerk van de kunstenaar en zijn gebruik van eenvoudige materialen levert een unheimliche spanning op door de schaal van de installaties en de trefzekerheid van de uitdrukkingen op de gezichten van de figuren.
Karen Sargsyan studeert momenteel aan de Rijksakademie in Amsterdam en zal in april deel nemen aan de tentoonstelling “.....was einmal ̧ber heute gesagt werden wird: KölnShow2”, samengesteld door Nicolaus Schafhausen en Florian Waldvogel, het werk van Karen Sargsyan zal te zien zijn in galerie Christian Nagel.
 

Tags: Pablo Picasso, Karen Sargsyan, Nicolaus Schafhausen, Nicolaus Schafhausen, Florian Waldvogel