Kirkhoff

Form Matters

12 May - 14 Jul 2007

© Eline McGeorge
FORM MATTERS

AVPD (DK)
Maiken Bent (DK)
Knut Henrik Henriksen (NO)
Ferdinand Krag (DK)
Eline McGeorge (NO)
Simon Dybbroe Møller (DK)
Ruth Proctor (UK)
Bernd Ribbeck (DE)
Gitte Schäfer (DE)

The opening will be celebrated in the courtyard with grilled lamb, mint drinks, cold beers, DJs and sound system by konvoj. From 6-12 pm
Exhibition period: May 12th - July 14th 2007

Pressemeddelelse New Formalism
Form Matters er en udstilling om ny-formalisme i samtidskunsten. De deltagende kunstnere AVPD (DK), Maiken Bent (DK), Knut Henrik Henriksen (NO), Ferdinand Krag (DK), Eline McGeorge (NO), Simon Dybbroe Møller (DK), Ruth Proctor (UK), Bernd Ribbeck (DE) og Gitte Schäfer (DE) præsenterer objekter, maleri, tegning, foto og film. Udstillingen åbner fredag 11. maj kl 18-24 og varer frem til og med 14. juli 2007.
Formalisme er et vidt begreb. Det bruges både om konstruktivisme, suprematisme, konceptkunst, popkunst, abstrakt ekspressionisme, Colour Field maleri, minimalisme og kubisme. Det er egentlig lettere at sige, hvad det ikke er. Formalisme bliver ikke forbundet med kontekstuel, figurativ, politisk, narrativ eller dokumentarisk kunst – en type kunst, der i særlig grad dominerede 1990ernes danske og internationale kunstscene. 1990erne var den relationelle æstetiks årti, og selve processen, den sociale interageren, det immatrielle og det performative værk fik stor bevågenhed. Det dokumentariske værk, der som video og foto gik tæt på virkeligheden, var også rigt repræsenteret på scenen. I starten af dette årtusind har kunstscenen i højeste grad været præget af det figurative maleri, der bredte sig fra Leipzig til den øvrige vestlige verden.
Ny-formalismen er det modsatte. Stadig flere blandt den nye generation af unge kunstnere er optaget af en formel, æstetisk og konceptuel tilgang til kunstobjektet. Optaget af grundlæggende aspekter som farve, linie, rum og form, hvilket i og for sig er meget klassiske tilgange til kunsten. Ny-formalismen er konceptuel, cool, abstrakt, geometrisk og rationel i sit udtryk, men forholder sig indholdsmæssigt til modernismens æstetiske erfaringer både ironisk, humoristisk, nostalgisk, metafysisk, selvbevidst, melankolsk eller beundrende. Et cool udtryk med følelsesladet indhold. Den er umiddelbart mere hermetisk end den figurative kunst, men fuld af referencer, fortællinger, humor og kritik under overfladen. Formalisme er langt fra indholdsløs. Den er en genskrivning og gentænkning af modernismens traditionelle filosofier, perspektiver og former. Og vice versa: samtidig en invitation til at betragte kunsthistorien i et nyt perspektiv.
De deltagende kunstnere er optaget af forholdet mellem det rumlige og det flademæssige og af mediernes egenart og egenskaber. De refererer til kubisme, konstruktivisme, Neue Sachlichkeit, Op Art, Colour Field maleri, psykedelisk kunst og minimalisme. Og de er inspireret af sport, arkitektur, design, musik, møbler, science fiction, Amish tekstiler fra forrige århundrede og skatteregler for schweiziske sommerhuse.
Udstillingen bliver fejret med en fest i gården. Konvoj præsenterer grillet lam, mynte drinks, kolde øl, kulørte lamper, tyrolerpiger, røgmaskiner og dj’s.
 

Tags: AVPD, Knut Henrik Henriksen, Eline Mcgeorge, Simon Dybbroe Møller, Ruth Proctor, Bernd Ribbeck, Gitte Schäfer