Konsthall Malmö

William Kentridge

31 May - 19 Aug 2007

© William Kentridge
WILLIAM KENTRIDGE
"Fragment för Georges Méliès
Black Box / Chambre Noire"

31 May – 19 August 2007

William Kentridge har med sina melankoliskt poetiska teckningar och animationer redan berört en stor konstpublik och hyllats såväl internationellt som i Sverige. På Malmö Konsthall visar han två av sina senaste och hittills största verk: Black Box / Chambre Noire (2005) och 7 Fragments for Georges Méliès & Journey to the Moon (2003). Presentationen är den största som konstnären gjort i Sverige och har tidigare visats på Moderna Museet i Stockholm, som även producerat den.
I William Kentridges (f. 1955 i Sydafrika) konst återkommer ständigt teman som historia och minne, etik och moral, skuld och försoning. Som uppvuxen i en vit välbärgad, bildad och regimkritisk judisk familj (hans far och farfar verkade som advokater i frågor mot apartheidregimen), befann han sig automatiskt i en situation där han å ena sidan var del av systemet och å andra sidan dess kritiker. Ett komplext förhållande som han bearbetar och speglar i sitt konstnärskap.
Titeln Black Box / Chambre Noire syftar på den svarta lådan i ett flygplan (som har till uppgift att registrera händelseförloppet vid en eventuell olycka), kamerans innandöme och det mörka biografrummet. Verket, som Kentridge kallar sorgearbete, är ursprungligen gjort på uppdrag av Deutsche Bank och Solomon R. Guggenheim Foundation och behandlar den tyska koloniseringen av nuvarande Namibia. Ett relativt bortglömt men mörkt kapitel. I en massaker 1904, som brukar räknas till förra seklets första folkmord, utplånade tyskarna nästintill en hel befolkning i området. Black Box / Chambre Noire är till stor del konstruerad på Skeppsholmen tillsammans med två svenska teatertekniker och består av en teater med två projektioner, sex stycken mekaniserade figurer och ett femtiotal teckningar.
7 Fragments for Georges Méliès & Journey to the Moon producerades 2003 på BAC i Visby och ingår nu i Moderna Museets samling. Titeln anspelar på den visionäre filmpionjären Georges Méliès och hans film om en månfärd från 1902. I verket – som består av åtta videoprojektioner – kombinerar Kentridge performance, film och animation som en hyllning till skapandet. Fragmenten är gjorda med till buds stående medel och enkla filmtrick. En espressokanna blir en rymdfarkost och ”teckningar”, gjorda av myror som kryper i rad efter ett mönster som konstnären bestämt åt dem med hjälp av sockerlösning, utgör stjärnhimlen. Kentridge känner en stark samhörighet med den hundra år äldre Méliès skaparlusta där konstnärsateljén, trots sina rumsliga och tekniska begränsningar, utgör en oändlighet av möjligheter. Med fantasi och fyndighet kan allt användas för att skildra en resa långt bort. Men samtidigt gestaltas en vånda inför det oskrivna bladet och Kentridge låter också ana en annan parallellberättelse. Drömmarna om att landa på månen är samma andas barn som koloniseringen av Afrika, med alla dess ambitioner att kartlägga den ”mörka kontinenten”, tygla den, ”upplysa den” och göra den till sin.

Originalmusiken till verken är skriven av Philip Miller.

William Kentridge (f.1955 i Johannesburg, Sydafrika) är verksam i Johannesburg. Han är utbildad i statsvetenskap och konst i Johannesburg och Paris, Frankrike. Kentridge arbetar med teckning och animerad kortfilm. Verken är ofta kommentarer till Sydafrikas historia och apartheid.
 

Tags: Ma Han, William Kentridge