MACBA Museu d ́Art Contemporani de Barcelona

Arxius i documents

03 Dec 2007 - 08 Jun 2008

Exposició "Arxius i documents"
ARXIUS I DOCUMENTS

03/12/2007 - 08/06/2008 Centro de Estudios y Documentación, MACBA

No es pot llegir la història de l'art contemporani sense les revistes, edicions, llibres d'artistes, documents, catàlegs, arxius d'artistes i tota mena de materials, originals o reproduïts en sèrie. El Centre d'Estudis i Documentació del MACBA pretén constituir un arxiu que aculli aquests materials essencials, als quals encara no s'ha donat la importància que es mereixen. D'aquesta manera, l'arxiu es concep com un instrument amb múltiples facetes: per una banda, reuneix i conserva materials que constitueixen l'escriptura de l'art més enllà de les obres pròpiament dites, i, per l'altra, afavoreix l'ús i l'estudi de l'arxiu per crear i desenvolupar una cultura de la història de l'art del nostre temps.
Els materials reunits en aquesta mostra són una introducció als continguts del centre de documentació i posen en valor alguns dels fons del museu. En aquesta ocasió hem destacat edicions i documents que constitueixen els punts forts de l'arxiu actual: les edicions de Dieter Roth, Robert Filliou, Marcel Broodthaers o Ed Ruscha com a exemples d'artistes que han utilitzat el llibre com a suport per a la presentació de la seva obra; les edicions especials de la Städtische Kunsthalle de Mönchendgladbach amb artistes com ara James Lee Byars, Jannis Kounellis, Jasper Johns, Daniel Buren i Carl André; un conjunt de revistes de gran rellevància intel·lectual i crítica dels anys setanta (Avalanche, The Fox, Art Rite, Art Bulletin, 0 to 9, etc.); documents i publicacions de la Internacional Situacionista; l'edició Artists and Photographs, i documents i publicacions d'artistes, que, als anys setantes, van contribuir a renovar els llenguatges de l'art a l'Estat espanyol.
L'arxiu s'ha constituït a partir d'adquisicions i donacions d'artistes, col·leccionistes i institucions. S'ampliarà de forma constant i permetrà la presentació de mostres temàtiques o monogràfiques amb graus diversos de relació amb les altres exposicions del MACBA.
 

Tags: Carl Andre, Marcel Broodthaers, Daniel Buren, James Lee Byars, Robert Filliou, Ma Han, C.T. Jasper, Jasper Johns, Jannis Kounellis, Dieter Roth, Ed Ruscha