Paul Andriesse

Ann Lislegaard

11 Feb - 25 Mar 2006

ANN LISLEGAARD
"Bellona"

Ann Lislegaard, geboren in Noorwegen (1962), woont en werkt in Kopenhagen en New York. Haar werk is afgelopen jaar ondermeer te zien geweest in het Deense paviljoen van de Venetië Biënnale en tijdens de Göteborg Biënnale in Zweden. In Amerika zijn Lislegaards installaties onder andere getoond in het Aldrich Museum in Ridgefield en in de groepstentoonstelling Ecstasy – In and Around Altered States in het Los Angeles Museum of Contemporary Art. Recent is Ann Lislegaard door Denemarken ook gevraagd om de bijdrage voor de Sao Paulo Biënnale van dit jaar te realiseren.
Ann Lislegaard maakt licht/geluidsinstallaties, video-installaties en foto’s waarin de ervaring van tijd en ruimte wordt gemanipuleerd.
In deze solotentoonstelling worden twee nieuwe werken van Ann Lislegaard getoond. De animatie die in de voorruimte getoond wordt is getiteld Bellona (after Samuel R Delany) en was afgelopen jaar in het Deense paviljoen van de Venetië Biënnale en bij Galerie Murray Guy in New York te bewonderen. Bellona is een door de schrijver Delany verzonnen stad die in de cult-klassieker Dhalgren uit 1974 als podium fungeerde. Het is een plek voorbij de reden, waar tijd en ruimte niet overeenkomen en architecturale referentiepunten geen houvast meer bieden, omdat ze in constante beweging en transformatie zijn. In de animatie van Lislegaard is de stad Bellona veranderd in een mentaal landschap, maar het kan net zo goed ‘een staat van zijn’ of fysieke realiteit zijn, waar vaste waarden uitmonden in chaos en waar geen enkele hiërarchie meer heerst.
In de achterruimte wordt het nieuwe werk Slamming the Front Door getoond, of liever gezegd ten gehore gebracht. Lislegaard realiseerde dit werk voor de Göteborg Biennale in Zweden (2005). Als basis voor de tekst heeft ze het theaterstuk A Doll’s House van Henrik Ibsen genomen waarin de hoofdpersoon Nora verlangt naar vrijheid. Vanuit verschillende hoeken van de ruimte klinken woorden, verhalen en soms de tegelijkertijd door de acteurs uitgesproken zin ‘Slamming the Front Door’. De teksten zijn door Lislegaard op ingenieuze wijze gemonteerd. Het is een soort radiotheater waarin ze het vicieuze en non-lineaire in relatie tot tijd, ruimte en verhaal incorporeert.
Met haar geluids-, licht- en videowerken maakt Lislegaard veranderende en instabiele mise-en-scènes. Ze vraagt haar publiek om de manieren waarop ruimte en tijd worden waargenomen te overdenken. De kunstenaar creëert zones voor ruimtelijke verstoringen en herschikking van tijd. Deze zones focussen op het psychologische, de perceptie en het cognitieve en maken hierdoor andere manieren van identificatie mogelijk.

© Ann Lislegaard
 

Tags: Ann Lislegaard