Paul Andriesse

Ann Lislegaard

17 May - 05 Jul 2008

Crystal World
© Ann Lislegaard (1962), 2007
video-installatie
ANN LISLEGAARD
"Science Fiction"

Galerie Paul Andriesse presenteert met trots de solo- tentoonstelling Science Fiction van Ann Lislegaard (Noorwegen, 1962), alsmede een nieuwe catalogus van haar werk.
Ann Lislegaard maakt licht-, geluid- en video-installaties en foto’s waarin de ervaring van tijd en ruimte ter discussie wordt gesteld. Door middel van vervorming van de ruimte en herschikking van de tijd creëert zij fictieve omgevingen waarbij gespeeld wordt met de psychologische beleving van de beschouwer.
In deze tentoonstelling toont Galerie Paul Andriesse de spectaculaire animatie Crystal World (2006). Dit werk is het tweede deel van een drieluik. Ann Lislegaard creëerde in 2005 het eerste deel Bellona, dat bij Galerie Paul Andriesse in 2006 te bezichtigen was. Het derde deel Left Hand of Darkness is nog in ontwikkeling. De drie video’s zijn gebaseerd op klassieke science fiction romans. Het werk Bellona, gebaseerd op de fictieve stad uit de roman Dhalgren (1974) van Samuel R. Delany, geeft een architectonische ruimte weer die door de continue beweging en het ontbreken van referentiepunten transformeert tot een mentaal landschap. Crystal World refereert aan het science fiction verhaal van J.G. Ballard uit 1966. Het werk leidt door een architectonische ruimte waarin transformatie van architectuur en natuur centraal staat: interieur en exterieur versmelten door middel van kristallisatie en tijd verliest zijn betekenis door versneld of vertraagd dagritme. Deze animatie, geprojecteerd op twee schermen, is oorspronkelijk gemaakt voor de biënnale in São Paolo. Elementen van Oscar Niemeyers’ paviljoen voor de São Paolo Biennale en Lina Bo Bardi’s Casa de Vidro maken deel uit van de fictieve wereld in de animatie.
Naast de videopresentatie toont Ann Lislegaard enkele werken uit de serie Entropology. Dit zijn digitale collages gebaseerd op video-stills uit Crystal World. Bovendien laat Ann Lislegaard een serie van negen prints, Gateway (Colors and Places of Bellona) zien, voortkomend uit de animatie Bellona.
Ann Lislegaard woont en werkt in Kopenhagen en New York. Haar werk is onder andere gepresenteerd in het Statens Museum For Kunst in Kopenhagen en het Astrup Fearnley Museum of Modern Arts in Oslo. In de Verenigde Staten zijn Lislegaards installaties onder andere getoond in het Aldrich Museum in Ridgefield en in het Los Angeles Museum of Contemporary Art. Eerder nam zij deel aan de São Paulo Biënnale (2006) en aan de Göteborg Biënnale in Zweden (2005).
Bij deze tentoonstelling verschijnt de publicatie Science Fiction met een tekst van Lars Bang Larsen en Paul Andriesse. Deze is verkrijgbaar in de galerie.

N.B. In verband met deelname aan Art Basel is Galerie Paul Andriesse op 3 en 4 juni a.s. gesloten.
 

Tags: Lina Bo Bardi, Ann Lislegaard