Skor

Cultuurmijl Enschede, Werken aan de Mijl

24 Sep - 01 Nov 2009

Modulorbeat
CULTUURMIJL ENSCHEDE, WERKEN AAN DE MIJL

24.09 - 01.11.2009

Germaine Kruip ontwierp voor de H.F. Blijdensteinlaan een kunstwerk als een veranderlijk schaduwspel, waarbij ze geraffineerd gebruik maakt van doorvallend cq. gereflecteerd daglicht en, bij nacht, kunstlicht. Bijzonder is dat de vormgeving is afgestemd op de maatvoering en stijlperiode van de panden aan de laan, voornamelijk uit de jaren dertig. Ook is verwijst het werk naar het textielverleden van de stad.

Het Duitse bureau Modulorbeat toont op de tentoonstelling de mogelijkheden van een paviljoen voor geluidskunst dat zij ontwerpen voor de Cultuurmijl. Hun oog viel op de Gemeentewerfstraat als locatie omdat dit deel van de cultuurmijl nog een onduidelijk profiel heeft. Modulorbeat is een jong bureau uit Münster opgericht door de architecten Marc Günnewig (1973, D) en Jan Kampshoff (1975, D) dat architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur op een onconventionele, interdisciplinaire en goed doordachte wijze benadert. Naast architecten, planologen en stedenbouwkundigen maken cultuurwetenschappers, journalisten, fotografen, ontwerpers en kunstenaars actief deel uit van hun netwerk. Hierdoor kan en wil Modulorbeat antwoorden geven op zeer uiteenlopende vragen en ontwerpopdrachten. Zo ontwikkelde Modulorbeat het concept Kubik. Van grote watertanks van plastic kan voor elke gelegenheid en elke locatie een ruimtelijke installatie samengesteld worden. In Berlijn werd het concept gebruikt voor het creëren van een tijdelijke nachtclub op een braakliggend terrein. Voor Skulptur Projekte 2008 realiseerden zij een gouden ontvangspaviljoen.

Andreas Oldörp schetsvoorstel behelst een tweedelig geluidskunstwerk op het Boerenkerkhof, dat vandaag de dag vooral als plantsoen fungeert. Het geluid intensiveert de ervaring van deze plek die van zichzelf al zo opmerkelijk is. Sinds de jaren tachtig bestudeert Oldörp de interactie tussen geluid en ruimte. Opgeleid als beeldend kunstenaar is hij geïnteresseerd geraakt in geluid als beeldend materiaal. Daarvoor maakt hij gebruik van orgelpijpen en/of ‘singing flames’ die verspreid over een ruimte permanente geluidsstructuren voortbrengen. Zijn geluidsinstallaties worden sterk beïnvloed door de akoestische kwaliteit van de directe omgeving.

Speciaal voor deze tentoonstelling zijn videoportretten van hen gemaakt door drie videokunstenaars uit Enschede: Elise Leusink, Jean Merlin Marski en Frank Seinen. De tentoonstelling is vormgegeven door ZWART SCHAAP
 

Tags: Germaine Kruip