Skor

Peter Graatsma

11 Oct - 10 Nov 2007

PETER GRAATSMA
"Cubisch gewelfd trottoir"

Geschiedenis cubisch gewelfd trottoir
Het oorspronkelijke idee voor het cubisch gewelfd trottoir is ontstaan in 1969 naar aanleiding van de kunstmanifestatie C(ommunicatie)70 om een plan te bedenken voor de inrichting van het toen nog braakliggende schouwburgplein te Rotterdam. Het ontwerp van William Graatsma en Jan Slothouber, destijds werkend onder de naam Centrum voor Cubische Constructies (CCC), is in Rotterdam nooit gerealiseerd, maar een deel van het trottoir is in 1970 alsnog uitgevoerd voor de Biënnale in Venetië, toen Graatsma en Slothouber met de door hun ontworpen cubische constructies Nederland vertegenwoordigden. Het thema van de Biënnale, 'democratisering van de kunst', sloot goed aan op het werk van Graatsma en Slothouber. Uitgevoerd in beton vormen de cubisch gewelfde blokken een ruimtelijke uitbreiding van de in Nederland gangbare vlakke betonnen trottoirtegels.
Na Venetië was de tentoonstelling, waaronder het cubisch gewelfde trottoir, in zijn geheel of in onderdelen te zien in verschillende musea en galeries in Duitsland, België, Zwitserland en Nederland. Uiteindelijk wordt in 1982 een deel van het in beton uitgevoerde trottoir door de gemeente Eindhoven geplaatst aan de Luxemburglaan in Eindhoven.

Realisatie
Het trottoir is opgebouwd uit een serie cubisch gewelfde blokken bestaande uit drie verschillende gewelfde elementen. Door de maatovereenkomst zijn er vele combinaties onderling en met vlakke vierkante elementen mogelijk. De aldus ontstane vormenwereld wordt gekarakteriseerd door het samengaan van vlakke met gewelfde lichamen. Hierdoor is het mogelijk ruimten te begrenzen zonder gebruik te maken van scherpe hoeken en zodoende ruimtelijke eenvlakken te realiseren.
Vormgever Peter Graatsma heeft, met medewerking en financiële ondersteuning van SKOR, het ontwerp speciaal voor ’s Heeren Loo een herinterpretatie gegeven door middel van kleurtoepassing en een nieuwe ordening. Deze is gebaseerd op de behoeften van de toekomstige gebruikers van ’s Heeren Loo en op de specifieke landschappelijke ligging. Tevens heeft hij een kunststof spelversie op schaal in diverse kleuren ontwikkeld waarmee cliënten van ’s Heeren Loo spelenderwijs een verband kunnen leggen tussen het trottoir buitenshuis en het spel binnenshuis.