Stedelijk Museum

Heilig Vuur

13 Dec 2008 - 19 Apr 2009

© Kazimir Malevich
Hiëratisch suprematistisch kruis, 1922
HEILIG VUUR
Religie en spiritualiteit in de moderne kunst

van 13 december 2008 t/m 19 april 2009

De Nieuwe Kerk nodigt het Stedelijk Museum uit om de collectie van het museum zichtbaar voor het publiek te houden met de tentoonstelling Heilig Vuur. Religie en spiritualiteit in de moderne kunst van 13 december 2008 tot en met 19 april 2009.
De tentoonstelling Heilig Vuur laat met circa 80 topstukken uit de collectie van het Stedelijk Museum zien hoe divers de religieuze beleving onder moderne kunstenaars is geweest en nog altijd is. Vele van de geëxposeerde werken van kunstenaars als Mondriaan, Malevitsj, Chagall, Schnabel, Rothko, Bacon, Gilbert & George, Mike Kelley en Marlene Dumas zijn jarenlang niet getoond en laten nu weer de verrassende breedte van de collectie zien. Andere werken zijn eerder in de vaste opstelling van het museum gepresenteerd en krijgen nu in de context van De Nieuwe Kerk een andere dimensie. De Nieuwe Kerk wordt deze winter hét museum voor moderne kunst in Amsterdam.
Wereldreligies zijn in brede lagen van de samenleving het onderwerp van soms heftige polemieken. Religie is weer helemaal terug in het publieke debat. De tentoonstelling Heilig Vuur sluit hierbij aan, met topstukken uit de collectie van het Stedelijk Museum.
De tentoonstelling Heilig Vuur wordt spectaculair ingericht in De Nieuwe Kerk. De architect Mels Crouwel (Benthem Crouwel) en Gilian Schrofer (CONCERN) tekenen voor het ontwerp van de tentoonstelling. Grafisch ontwerpster Irma Boom verzorgt de bijbehorende publicatie. Heilig Vuur wordt samengesteld door Gijs van Tuyl, directeur Stedelijk Museum, Marten Jongema, curator Stedelijk Museum en gastcurator Marty Bax.
Deze tentoonstelling is de vierde samenwerking tussen De Nieuwe Kerk en het Stedelijk Museum. In 1992, 2002 en 2003 maakten zij al eerder tentoonstellingen met moderne beeldhouwkunst en met de negentiende- en vroeg twintigste-eeuwse collectie van het Stedelijk Museum.
 

Tags: Marlene Dumas, Gilbert & George, Mike Kelley