Van Gelder

W.J.M. KOK

11 Mar - 29 Apr 2006

W.J.M. KOK

PERSBERICHT
Het werk van W.J.M. Kok neemt, inmiddels ruim 15 jaar, een opmerkelijke positie in. Zijn werk is gelieerd aan de ideeënwereld van het Minimalisme en conceptkunst, waarbij hij humor en strengheid op een vanzelfsprekende manier met elkaar weet te verbinden. De Nederlandse kunst kent een lange traditie van non-figuratie, die wordt voortgezet door een jongere generatie kunstenaars waarbinnen het werk van W.J.M. Kok een extreme positie inneemt, die eigenlijk alleen maar te vergelijken is met kunstenaars zoals Olivier Mosset (USA/CH), Claude Rutault (F) en Pierre-Andre Ferrand(CH).
Opvallend aan de kunst van W.J.M. Kok is het werken in series. Zo'n constatering is meteen een probleem als men tot de kern van zijn werk wil doordringen, want ten eerste wil hij niet met een vooropgezet doel "kunst" maken. In tegendeel, hij wil dingen maken die als van nature er zijn, ondanks de context van de kunst waarin die geplaatst worden. Ten tweede is het maken van series niet een doel op zich, maar een gevolg van het neutraal of anoniem houden van het werk. Hij wil werk maken, dat niet hiërarchisch van aard is, niet naar uniciteit verwijst. In de vorm maakt hij daarom graag gebruik van niet alleen seriematigheid, maar ook van directheid, eenvoud en van logica, die iedereen begrijpt. In zijn tentoonstelling in Galerie van Gelder zijn aspecten van vorm, context en logica met elkaar verweven tot een speelse en open eenheid. Bij het binnenkomen van de galerie wordt de bezoeker overvallen door enkele enorme ready-mades aan de wand, die enerzijds monochrome vlakken zijn zoals die in de schilderkunst als verf op doek bijvoorbeeld zijn terug te vinden en anderzijds kant-en-klaar zo uit de winkel komen.
In de grote ruimte is een reeks van polystyreenplaten op een rij te zien. Het is een zogenaamde "gesloten reeks" van 8 isolatieplaten, die in pakken van 8 stuks in de bouwmarkt verkocht worden". Een reeks van omgeslagen aluminiumfolie uit de keuken is op een andere wand te zien. Deze wordt door de kunstenaar een "open reeks" genoemd en is een bewerkte ready-made oftewel een 'ready-made assisté' (à la Duchamp). Een vierde werk van katoen/hout past de elementen vorm, materiaal en logica weer op een andere opvallende manier toe.

© W.J.M. KOK
 

Tags: Olivier Mosset, Claude Rutault